Elektrikli Bisiklet’in Özellikleri ve Yorumları

Author:

Elektrikli Bisiklet’in Özellikleri ve Yorumları

 

Elektrikli bisiklet alınır mı alınmaz mı diye kime soracağız?

Artık sokaklarda yavaş yavaş boy göstermeye başlamış olan bu bisikletlerden almak isteyenlerin ortak soruları şunlar:

  • Acaba elektrikli bisiklet almaya deger mi?
  • Performansı nasıldır?
  • Aküsü kaç gün/km gidiyor?
  • Yokuşu çıkar mı?
  • İki şahıs binebilir mi?

Bu soruların cevabı genel anlamda tam olarak alınamıyor. Böylece alıcı istediği elektrikli bisikletin firmasının web sitesine ve ya alışveriş sitelerinin ürün tanıtımı kısımlarına başvuruyor. Fakat oradaki bilgiler doyurucu olmadığı için alıcılar bu mevzuda tam data sahibi olmak için alternatif sitelere yöneliyor fakat tamamen elektrikli bisikletlere hususi bir yansız tanıtım sitesi bulamıyor. İşte burada devreye elektriklibisiklet.gen.tr devreye giriyor.

Elektrikli bisikleti sizin için 3 ay süresince kontrol ettik

İşte ikimiz de bu data açığını gidermek adına kurduğumuz bu sitede elektrikli bisiklet almak isteyenlere fakat kafasında sual işareti olanlara bir yol göstermek için gözlemde bulunduk. Fazlaca satılan elektrikli bisiklet modellerinden önde gelen Ekobis‘in Maxi modelini elektriklibisiklet.gen.trolarak 3 ay süresince kontrol ettik ve mühim noktaları not ettik. Önceklikle bu markanın kataloğunda yazan özellikleri gözden geçirdik. Sonrada kullanıcı olarak elektrikli bisikletten edindiğimiz tecrübeleri katalogda yazanlarla karşılaştırıp yorumladık:

  • Güç : 248W (pedallı)

Elektrikli bisiklet gücü hakkında kullanıcı yorumu:
Şuan piyasada bulunan düzgüsel standarttaki elektrikli bisikletlerde genel olarak güç hep 248-250W civarındadır. Daha büyük güç, daha büyük elektrikli bisiklet motoru anlama gelir. Daha büyük motor ise yeterlik gerektiriyor. Mesela piyasada 500W’dan başlayarak 1000W’a kadar yükselen motora haiz elektrikli bisikletler var. Fakat tutarları oldukça yüksek olduğundan ve yeterlik gerektirdiğinden pek tercih edilmiyor. Esasen 248W bu motor gücü hem size yeterlik gerektirmeyecek, hem de kent içinde ihtiyacınız olan şeyleri karşılamaya yetecektir.

  • Yokuş Tırmanma : 15°

Elektrikli bisiklet yokuş tırmanma gücü hakkında kullanıcı yorumu:

Elektrikli bisiklet almak isteyenlerin kafasındaki en büyük sual işaretini yokuş tırmanma gücü ile ilgili sual ve ya sorular oluşturuyor. Kullanıcılar aldıkları elektrikli bisikletin kullanacakları bölgedeki yokuşları çıkıp çıkamayacağını merak ediyor. Sadece yokuş terimi göreceli olduğundan biz kataloğa bakılırsa 15 derecelik yokuşu çıkabileceği söylenen bisiklet için bu 15 derecelik yokuşu sağda resmettik. Ek olarak bu üç aylık dönemde resimde gösterilen diklikteki yokuşları da elektrikli bisikletle bizzat denedik ve pozitif yönde netice aldık. Gene bu süre içinde daha herhangi bir yokuşta kalmadık. Doğrusu tek şahıs zorluk çekmeden abartısız yokuşları elektrikli bisikletinizle çıkabilirsiniz.

  • Fren : Kampana + e-ABS

Elektrikli bisiklet frenleri hakkında kullanıcı yorumu:
Güvenliğin eğer olmazsa olmazı frenler elektrikli bisikletimizde kampana ve e-ABS olarak ön ve arka tekerde mevcut. Şunu belirtelim ki fren sistemi düzgüsel bisikletlerin fren sistemi şeklinde papuçlu değil. Daha sağlam ve güvenli olan kampana sistemi bizi fren mevzusunda doygunluk etti. Ek olarak bir notu da ekleyelim. Frene bastığınızda gaz veriyor olsanız bile gazı otomatikman kesiyor.

  • Max Hız : 35-40km/saat

Elektrikli bisikletin maksimum hızı mevzusunda kullanıcı yorumu:
Elektrikli bisiklet alacakların en fazlaca sordurulmuş olduğu soruların başlangıcında bir de maksimum hız geliyor. Bazı kataloglarda 24km bazılarında ise 35-40km olarak belirtilen elektrikli biziklet maksimum hızları doğal olarak ki marka ve modele bakılırsa değişiyor. Bizim denediğimiz modelde maksimum 35-40km yapabileceği yazıyordu. Düz yolda yaptığımız denemelerde son gazda 39-40km hıza ulaşabildiğimizi gördük.

  • Sürüş mesafesi : >80 – 100 km

Elektrikli bisikletin bir akü ile sürüş mesafesi mevzusunda kullanıcı yorumu:
Elektrikli bisikletimizi kontrol ettiğimiz üç aylık dönemde bizi durdurup bisiklet hakkında sual soran fazlaca oldu. İçlerinden en oldukça sorulanı şuydu: “Kaç gün gidiyor bunun şarjı?” Bu probleminin cevabı yok aslen. Mühim olan akün şarjının kaç gün gittiği değil; tam dolu bir akü ile elektrikli bisikletin kaç kilometre gittiğiydi. O yüzden bu sorulara hep kilometre olarak yanıt erdik. Peki katalogda yazan >80-100km (doğrusu 80-100km ve altı) sayıları doğru muydu. Bizim de aslına bakarsak bu kontrol aşamasında en oldukça öğrenmek istediğimiz bu probleminin cevabıydı.Ilk olarak şunu belirtelim ki ön panelde hız göstergesi var fakat katedilen km göstergesi yok. Dolayısıyla bir akü ile ne kadar gidebildiğinizi görmeniz mümkün değil. Fakat biz ilk kontrol aşamasında gittiğimiz tüm yolları her gün Google Earh programından ölçerek bir akü ile ne kadar gidebildiğimizi kabaca hesapladık. Maksimum 70km gidebildik. Unutmayınki iki şahıs binmek ve ya devamlı yokuşlu yolda gitmek aküden daha çok enerji alır ve bu durumlarda bir akü ile 80 yada 100km falan gitmeyi beklemeyiz. Bu bahsedilen 80-100km kıymeti düz yolda gidebileceğiniz maksimum mesafe ki tecrübelerimiz düz yolda bir akü ile 80-100km gidebileceğimizi gösterdi. Sadece biz kontrol aşamasında bisikletimizi hem düz hem de engebeli yollarda denedik ve maksimum 70km gittik bir akü ile. Bu değerle hem düz hem de engebeli yolda günde averaj 10km meydana getiren biri için bir akü 1 hafta gidiyor sonucuna varabiliriz.

  • Akü : 48V, 20Ah (1 set içinde 4 parça)

Elektrikli bisiklet aküsü ile ilgili kullanıcı yorumu:
Bu modelden ilkin çift akülü modeller vardı. Sadece Maxi modelinde artık çift akü birleştirilmiş ve tek akü olarak motora yerleştirilmiş.

  • Ölçüler : 1650 x 700 x 1100mm

Elektrikli bisiklet ölçüleri hakkında kullanıcı yorumu:
Piyasada bulunan bir çok motorlar genel anlamda bu genişlik, uzunluk ve yüksekliğe haiz. Fakat bazı modellerin duruşu birazcık tabiri caizse rahat kalıyor. Sizlere tavsiyemiz bir kaç modeli inceledikten sonrasında elektrikli bisikletin marka ve modeline karar vermeniz. Bizim bu kontrol sürecinde etrafımızdan duyduğumuz şey Maxi modelinin hem görünüş hem de tasarım olarak öteki markaların modellerine gore daha bir motosiklete benzer görünüme haiz olmasıydı.

  • Lastik Ebatları : 16″ x 3.0

Elektrikli bisiklet lastikleri mevzusunda kullanıcı yorumu:
Güvenlik açısından lastik ebadı önemlidir. Kalınca lastikler yolu daha iyi meblağ. Elektrikli bisikletlerde bu boyut genel anlamda 16 x 2,5 büyüklüğünde oluyor. Maxi modelinde bu kıymet 16 x 3,0. Bu ayrıntıyı gözden kaçırmayın. Aslına bakarsanız yan yana getirdiğinizde lastiklerin farkı gözle görülür derecede. Maxi’yi motor şeklinde göstermede lastik faktörü mühim rol oynuyor.

  • Jantlar : Aluminyum

Elektrikli bisiklet jantları mevzusunda kullanıcı yorumu:
Düzgüsel bisiklet jantı benzer biçimde ince uzun çubuklar yerine kalınca aleminyum motosiklet jantları kullanılmış.

  • Taşıma Kapasitesi: 120kilogram

Elektrikli bisikletin taşıma kapasitesi hakkında kullanıcı yorumu:
Elektrikli bisikletler genel anlamda tek kişinin günlük gereksinimlerini karşılamak için üretiliyor. sadece koltukarının geniş olması ve 120kilo’a kadar taşıma kapasitesinin olması iki şahıs binilebileceğini gösteriyor. Aslına bakarsak vakaya tek ya da iki şahıs diye bakmamak lazım. Malum 60kilo insan da var 100kilogram insan da. Normal olarak ikisinin farkı olacaktır. Bu mevzuda ikimiz de kontrol aşamasında 55 ve 75 kilo olarak iki şahıs doğrusu toplamda 130kilogram’ı denedik elektrikli bisikletimizde. Bir mesele çıkmadı. Hızı da öyleki gözle görülecek kadar düşmedi. Fakat heralde gerek kalkışta gerek hızlanmada tek şahıs benzer biçimde hızlanmadı. Fakat 120 kilogram’ı kolaylıkla taşıdığını söyleyebiliriz.

  • Şarj Süresi : 6 – 8 saat

Elektrikli bisiklet şarj süresi hakkında kullanıcı yorumu:
Kontrol ettiğimizx süre içinde elektrikli bisikletimizin aküsü minimum 8 saatte doldu. Şu demek oluyor ki katalogda belirtilen 6-8 saatlik sürenin yalnızca 8 saatlik kısmı doğru.

  • Batarya Girişi : 100-240V AC

Elektrikli bisiklet batarya girişi hakkında kullanıcı yorumu:
Batarya girişi tek yuvadan sağlanıyor. Bu giriş bilgisayarın ekran kablosu girişine oldukça benziyor. Üç tane yan yana bulunan delikler var.

  • Göstergeler : Hız ve akü göstergesi

Elektrikli bisiklet göstergeleri hakkında kullanıcı yorumu:
Yukarıda sürüş mesafesi hakkında yorumlarımızda belittiğimiz bir nokta vardı. Keşke göstergelerde bir de katedilen km göstergesi koysalarmış. Bunun eksikliği oldukca belli oluyor. Fakat yalnız hız ve akü seviyesi göstergesi var. Bir de far ve sinyal göstergeleri.

  • Amortisörler : Teleskopik amortisör

Elektrikli bisiklet amortisörleri hakkında kullanıcı yorumu:
Ön ve arka amortisörler yoldaki çukurları azca da olsa hafifletiyor fakat bu mevzuda o kadar da başarıya ulaşmış değil. Sadece frene bastığınızda ön amortisörlerin hafiften içeri doğru gömüldüğünü hissedebilirsiniz.

  • Aksesuarlar :

Elektrikli bisiklet aksesüarları hakkında kullanıcı yorumu:

→ Arka Sepet Kapalı Bagaj
İnanılmaz geniş, baya bir şey alıyor.

→ Dikiz Aynası
Her iki yanda da oldukça kullanıcı dikiz aynası mevcut. Hafifçe tümsek cam kullanılmış zira bakmış olduğunuzda arkayı ve arka sağ-solu topyekün gösteriyor geniş açıda.

→ Uzaktan Kumanda
Oldukca kullanışlı bir uzaktan kumandası var. Kumandayı bir tek alarm açma-kapama için değil bununla birlikte motoru da çalıştırmak için kullanabiliyorsunuz. Şu demek oluyor ki motoru çalıştırmak için illa anahtar sokmanız koşul değil.

→ Alarm
Bahçeye koyduğumuz elektrikli bisikletin alarmını kontrol ettik ve 4. katta evin odasından bile rahatça duyulabildiğini gördük. Bu mevzuda hakkaten otomobil alarmından ayrımsız. Evet abartmıyoruz. Hakkaten devasa yükseklikte. Bu da caydırıcı bir özellik hırsızlara karşı.

→ Direksiyon kilidi
Testimiz süresinde bu özelliği pek kullanmadık. Aslına bakarsan ön ve arka teker olmak suretiyle iki tane zincirle kitleyebilirsiniz elektrikli motorunuzu. Fakat dileyen direksiyonu tam sağ ya da tam sol yapmış olup direksiyon kilidini kontaktan etken edebilir. O saniyeden sonrasında direksiyon ne sağa oynar ne de sola. Bu sayede sürerek kaçırılma vakası engelleniyor. Gerçi alarm açıksa sürerek alarm öte öte kim çalar diye de sormadan edemiyoruz. Pek kullanılmasa da bu şekilde bir güvenlik sisteminin olması güzel.

  • Ürünün Net Ağırlığı: 60Kilogram.

Elektrikli bisiklet ağırlığı kousunda kullanıcı yorumu:
Bu ağırlığın büyük bir kısmı akü diyebiliriz. Aküyü çıkardığımızda bisikletin fazlaca hafiflediğini gördük. Şarj etmek için çıkardığınızda prize kadar taşırken oldukça ağır bir aküsü bulunduğunu görmüş olacaksınız.

Elektrikli bisiklet almak kim bilir otomobil almaktan daha zor. Zira kullanan sayısı hemen hemen fazlaca ve etrafınızda “Iyi mi?”, “Memnun musun?” diye sorabileceğiniz bir elektrikli bisiklet kullanıcısı oldukca yok. Bundan dolayı fazla informasyon sahibi olmadan aldığımız bu bisikletler acaba hakkaten kataloglarında yazan özelliklerini tam olarak sunabiliyor mu?

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.